Optimera din fil för 3D-utskrift

Precis som för vanliga trycksaker som skickas till ett tryckeri, finns det även för 3d-utskrifter en del saker att tänka på. Vi tar helst emot filer i formaten 3ds, stl, vrml (wml) eller ply. Längre ner på sidan hittar du en lista med exempel på program som kan exportera till dessa formaten. Ibland exporterar vissa program väldigt dåligt till dessa filformat och måste då korrigeras innan en utskrift kan påbörjas. Exempel på det är när man exporterar från Google SketchUp. Om problem uppstår med filerna kan du välja mellan att korrigera dom själv eller överlåta det till oss. Vi tar då 450kr exkl. moms per timme. Vi kan oftast lösa de flesta problemen med felvända ytor, icke slutna objekt m.m. Vi kan då ta emot en hel del filformat, och kan arbeta i olika program. Kontakta oss för mer information.

Att tänka på

Modellerna måste vara solida. Det innebär att ytor som inte bildar en sluten del inte går att skriva ut. Föreställ dig att du doppar din modell i vatten. Om det läcker in vatten kommer det inte gå att skriva ut.

I princip är 3D-printing "what you see is what you get". Filen du skickar in ska innehålla det du vill ha utskrivet. Varken mer eller mindre. Vi kommer givetvis avgöra innan utskriften sker, om någonting behöver korrigeras.

En utförlig guide till hur man optimerar arkitekturritningar för utskrift hittar du här

Exportera filer

Innan du exporterar din fil är det viktigt att du skalar modellen till den storlek du vill att utskriften ska vara i. Gör den i exakt rätt mått. Vårt maximala utskriftsmått är 203 x 254 x 204 mm. Om du vill ha en större utskrift än så, måste du dela upp modellen i två eller flera segment och vi skriver då ut dom efter hand, varpå vi sätter ihop dom i efterhand.
Självklart kan även vi dela upp modellerna åt Er.

Välj ditt modelleringsprogram nedan för att se hur du ska exportera filerna. Hittar du inte ditt program i listan betyder inte det att du inte kan exportera utskriftsbara filer. Vi har listat de vanligaste programmen.